Αμύγδαλο, πηγή ζωής.

                                                

Το να τρώμε καθημερινά ξηρούς καρπούς έτσι όπως μας τους δίνει η φύση είναι ότι καλύτερο μπορούμε να δώσουμε στον οργανισμό μας. Σήμερα θα μιλήσουμε για έναν συγκεκριμένο υπερκαρπό, το αμύγδαλο.

Η αμυγδαλιά ανάλογα με την ποικιλία της βγάζει πικρά ή γλυκά αμύγδαλα.
Τα γλυκά είναι αυτά που τρώμε, τα πικρά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αμυγδαλέλαιου. 
*Τα πικρά αμύγδαλα αν ο καρπός τους "πληγωθεί" ή υποστεί κάποια παραμόρφωση μηχανική, αναπτύσσουν ένα πολύ ισχυρό δηλητήριο το υδροκυάνιο.   

Τα αμύγδαλα περιέχουν 25-40%  αμυγδαλέλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, την φαρμακοποιία και την κοσμετολογία. Αυτό και μόνο μας λέει πολλά.

Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ 30 ΓΡΑΜΜΑΡΙΩΝ:

ΘΕΡΜΙΔΕΣ = 164
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ =  16%
ΛΙΠΑΡΑ  =  14 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ
ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ  = 13%
ΜΑΓΝΗΣΙΟ  =  24%
ΦΩΣΦΟΡΟ  =  19%
ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ  =  3%
ΜΑΓΓΑΝΙΟ  =  34%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε  =  48%
ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ  =  11%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6  = 3%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε  =  48% 
ΧΑΛΚΟΣ  =  32%
Ω-3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ  =  0
  

*Όλα τα παραπάνω στοιχεία για την διατροφική αξία είναι σύμφωνα με τη Βάση Δεδομένων του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας.

Το αμύγδαλο είναι ωφέλιμη τροφή για αυτούς που πάσχουν από:

- Διαβήτη,  γιατί οι βιταμίνες, τα υγιή λιπαρά, και τα μέταλλα  ρυθμίζουν την απορρόφηση και την επεξεργασία της γλυκόζης στο αίμα.
- Χοληστερίνη, ανεβάζει την καλή και ρίχνει την κακή.

ΕΠΙΣΗΣ:
 - Βοηθάει στο να χάσουμε βάρος, γιατί μειώνει την λαιμαργία επειδή τρώγοντας λίγα από αυτά έχουμε αίσθημα κορεσμού. Και επειδή περιέχουν Βιταμίνη Β και ψευδάργυρο μειώνουν τις λιγούρες.
- Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία. Λόγω της Βιταμίνης Ε, κρατά την μνήμη σε καλά επίπεδα και ενισχύει την εγκεφαλική εγρήγορση.
- Προστατεύει και δυναμώνει τα οστά λόγω του ασβεστίου και του φωσφόρου. 
- Καταπολεμά την δυσκοιλιότητα επειδή περιέχει φυτικές ίνες.
- Βοηθά στο να έχουμε όμορφο δέρμα και μαλλιά γεμάτα υγεία. 
- Προστατεύει την καρδιά γιατί το μαγνήσιο ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος άρα και του οξυγόνου. 
Όλα αυτά το κάνουν μια σούπερ-τροφή που είναι πηγή ζωής για τον οργανισμό μας.

Κείμενο: M. Στρατή
stratimina68.blogspot.gr

Πηγές πληροφοριών: https:www.clickatlife.gr, www.onmed.gr, https://el.wikipedia.org/wiki

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γυναικεία tips ομορφιάς

Μοσχάρι νουά με τυρί και ζαμπόν

Η "μηχανή" του περήφανου μπαμπά (ΑΝΕΚΔΟΤΟ)